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 II 
 
 
 
 

Subpart C – FIREARMS  
 
 
ATF Ruling 2002–5  
 
27 CFR 179.105: TRANSFER AND 
POSSESSION OF MACHINEGUNS  
 
Applications to transfer two (2) 
machineguns of a particular model to a 
Federal firearms licensee as sales 
samples will be approved if 
documentation shows necessity for 
demonstration to government agencies.  
 

The Bureau of Alcohol, Tobacco and 
Firearms (ATF) has received inquiries 
from dealers in machineguns 
concerning the justification necessary to 
obtain more than one machinegun of a 
particular model as dealer sales 
samples.  Specifically, the inquiries are 
from machinegun dealers who 
demonstrate machineguns to large 
police departments and Special 
Weapons and Tactics (SWAT) teams, 
which requires the firing of thousands 
of rounds of ammunition during a single 
demonstration.  Section 922(o) of Title 
18, United States Code, makes it 
unlawful for any person to transfer or 
possess a machinegun, except a transfer 
to or by or under the authority of the 
United States or any department or 
agency thereof or a State or a 
department, agency, or political 
subdivision of; or any lawful transfer or 
lawful possession of a machinegun 
lawfully possessed before May 19, 
1986.  

The regulations in 27 CFR 
179.105(d) provide that applications to 
register and transfer a machinegun 
manufactured or imported on or after 
May 19, 1986, to dealers registered 
under the National Firearms Act (NFA), 
26 U.S.C. Chapter 53, will be approved 
if three conditions are met.  The 
conditions required to be established 
include (1) a showing of the expected 
government customers who would 
require a demonstration of the weapon; 
(2) information as to the availability of 
the machinegun to fill subsequent 
orders; and (3) letters from government 
entities expressing a need for a 
particular model or interest in seeing a 
demonstration of a particular weapon.  
The regulation further provides that 
applications to transfer more than one 
machinegun of a particular model must 
also establish the dealer's need for the 
quantity of samples sought to be 
transferred.  

 
The dealer sales sample regulation in 

section 179.105(d) is a narrow 
exception to the general prohibition on 
possession of post-1986 machineguns 
imposed by section 922(o).  It requires 
that dealers submit letters of interest 
from law enforcement agencies to 
ensure that dealers possess post-1986 
machineguns only for the purposes 
permitted by law, i.e., for sale or 
potential sale to government agencies.  
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Qualified dealers in machineguns 
often demonstrate weapons to all 
officers of the department, requiring the 
machinegun to fire thousands of rounds 
of ammunition during a single 
demonstration.  In the case of new 
model machineguns, a department may 
wish to have thousands of rounds fired 
from the weapon before they are fully 
satisfied of its reliability.  ATF is aware 
that after firing hundreds of rounds a 
machinegun often gets too hot to safely 
handle, resulting in the dealer's inability 
to demonstrate the weapon until it 
cools.  In addition, it is not uncommon 
for machineguns to jam or misfeed 
ammunition after a large quantity of 
ammunition has been fired.  
Accordingly, dealers who demonstrate 
machineguns to departments with a 
large number of officers have asked that 
ATF approve the transfer of two (2) 
machineguns of each model as dealer 
sales samples.  

 
The purpose of the dealer sales 

sample provision is to permit properly 
qualified dealers to demonstrate and sell 
machineguns to law enforcement 
agencies.  Neither the law nor the 
implementing regulations were intended 
to impose unnecessary obstacles to 
police departments and other law 
enforcement agencies in obtaining the 
weapons they need to carry out their 
duties.  Accordingly, if a dealer can 
provide documentation that the dealer 
needs to demonstrate a particular model 
of machinegun to an entire police 
department or SWAT team, ATF will 
approve the transfer of two (2) 
machineguns of that model to the dealer 
as sales samples.  

 
This ruling should not be interpreted 

to imply that under no circumstances 
may a Federal firearms licensee (FFL) 
receive more than two (2) machineguns 

as sales samples.  Consistent with past 
practice, an FFL who can show a bona 
fide reason as to why they need more 
than two (2) machineguns may be able 
to receive more than two (2) if the 
request is accompanied by specific 
documentation.  

 
Held, applications to transfer two (2) 

machineguns of a particular model to a 
Federal firearms licensee as sales 
samples will be approved if the dealer 
provides documentation that the dealer 
needs to demonstrate the machinegun to 
all the officers of a police department or 
the department's SWAT team or special 
operations team.  An FFL who offers 
other bona fide reasons for their need 
for two (2) or more machineguns may 
get more than two (2) with specific 
documentation.   
 
Date signed: September 6, 2002.  
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Subpart C – EXPLOSIVES  
 
 
 
ATF Ruling 2002–3  
 
18 U.S.C. 842(j): STORAGE OF 
EXPLOSIVES  
 
27 CFR 55.208(b)(1), 55.210(b)(1), 
and 55.211(b)(1):  INDOOR 
STORAGE OF EXPLOSIVES IN A 
RESIDENCE OR DWELLING  
 
ATF will approve variances to store 
explosives in a residence or dwelling 
only upon certain conditions including, 
but not limited to, receipt of a 
certification of compliance with State 
and local law, and documentation that 
local fire safety officials have received 
a copy of the certification.  

 
The Bureau of Alcohol, Tobacco and 

Firearms (ATF) has received questions 
concerning indoor storage of explosives 
in a residence or dwelling and whether 
such storage must comply with State or 
local law.  

 
Section 842(j) of 18 U.S.C. states: "It 

shall be unlawful for any person to store 
any explosive material in a manner not 
in conformity with regulations 
promulgated by the Secretary."  

 
The regulations in 27 CFR 

55.208(b)(1), 55.210(b)(1), and 
55.211(b)(1) specify that no indoor 
magazine is to be located in a residence 
or dwelling.  Section 55.22 specifies 
that the Director may allow alternate 
methods or procedures in lieu of a 
method or procedure specifically 
prescribed in the regulations.  
Specifically, section 55.22(a)(3) 

provides that such "variances" are 
permissible only in certain 
circumstances, including where "[t]he 
alternate method or procedure will not 
be contrary to any provision of law and 
will not * * *  hinder the effective 
administration of this part."  

 
ATF has been advised that certain 

variances previously approved for 
storage of explosives in residences or 
dwellings are in violation of State or 
local zoning law.  ATF believes it is 
important to ensure that approval of 
variances is in compliance with all State 
and local provisions.  

 
To obtain a variance for indoor 

storage of explosives in a residence or 
dwelling, ATF has determined that a 
person must submit to ATF a 
certification signed under penalty of 
perjury along with the request for the 
variance.  The certification must:  

 
(1) State that the proposed 

alternative storage method will comply 
with all applicable State and local law;  

 
(2) Provide the name, title, address, 

and phone number of the authority 
having jurisdiction for fire safety of the 
locality in which the explosive materials 
are being stored; and,  

 
(3) Demonstrate that the person has 

mailed or delivered the certification to 
the authority identified in (2).  

 
When required by the Director, such 

persons must furnish other 
documentation as may be necessary to 
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determine whether a variance should be 
approved.  

 
Held, ATF will approve variances to 

store explosives in a residence or 
dwelling only upon certain conditions 
including, but not limited to, receipt of a 
certification of compliance with State 
and local law, and documentation that 
local fire safety officials have received 
a copy of the certification.  
 
Date signed: August 23, 2002.  
 
 
________________________________ 
 
 
ATF Ruling 2002–4  
 
18 U.S.C. 842(j): STORAGE OF 
EXPLOSIVES  
 
27 CFR 55.208(b)(1), 55.210(b)(1), 
and 55.211(b)(1): INDOOR 
STORAGE OF EXPLOSIVES IN 
BUSINESS PREMISES DIRECTLY 
ADJACENT TO A RESIDENCE OR 
DWELLING 
 
ATF requires approval of variances for 
indoor storage of explosives in business 
premises directly adjacent to a 
residence or dwelling.  

 
The Bureau of Alcohol, Tobacco and 

Firearms (ATF) has received questions 
concerning indoor storage of explosives 
in business premises directly adjacent to 
a residence or dwelling.  

 
Section 842(j) of 18 U.S.C. states: "It 

shall be unlawful for any person to store 
any explosive material in a manner not 
in conformity with regulations 
promulgated by the Secretary."  

 

The regulations in 27 CFR 
55.208(b)(1), 55.210(b)(1), and 
55.211(b)(1) specify that no indoor 
magazine is to be located in a residence 
or dwelling.  Section 55.22 specifies 
that the Director may allow alternate 
methods or procedures in lieu of a 
method or procedure specifically 
prescribed in the regulations.  
Specifically, section 55.22(a)(3) 
provides that such "variances" are 
permissible only in certain 
circumstances, including where "[t]he 
alternate method or procedure will not 
be contrary to any provision of law and 
will not . . . hinder the effective 
administration of this part."  

 
ATF has been asked whether 

businesses that are directly adjacent to 
living quarters may lawfully store 
explosive materials in the business 
premises.  The issue presented is 
whether the premises amount to a 
"residence or dwelling" within the 
meaning of the regulations cited above.  

 
Even where the business premises 

are segregable from the living quarters 
by the existence of a door or a common 
wall, the business premises retain their 
character as a residence or dwelling.  
Accordingly, indoor storage of 
explosives in such premises is generally 
prohibited and can be allowed only 
pursuant to an approved variance.  

 
Held, ATF requires approval of 

variances for indoor storage of 
explosives in business premises directly 
adjacent to a residence or dwelling.  
ATF may approve such variances upon 
receipt of all appropriate certification 
and other documentation as may be 
requested.  
 
Date signed: August 23, 2002.  
 




