
26 CFR 178.11:  MEANING OF TERMS 

(Also 179.11) 

 

 A small caliber weapon ostensibly designed to expel only tear gas, similar substances, or 

pyrotechnic signals, which may readily be converted to expel a projectile by means of an 

explosive, classified as a firearm.  Rev. Rul. 56-29 revoked.   

 

ATF Rul. 75-7 

 

[Status of ruling:  Active; Revoked Rev. Rul. 56-29] 

 

The Bureau has re-examined its position with respect to the applicability of Titles I and II of the 

Gun Control Act of 1968 (Chapter 44 of Title 18 U.S.C. and Chapter 53 of Title 26 U.S.C. 

(National Firearms Act)), to small caliber weapons (commonly known as “penguns”) ostensibly 

designed to expel only tear gas, similar substances or pyrotechnic signals by the action of an 

explosive. 

 

Revenue Ruling 56-29, C.B. 1956-1, 552 (Internal Revenue) held that a tear gas gun designed to 

expel only a gas or other mist rather than a shot or a projectile was not a “firearm” as that term 

was previously defined in the repealed Federal Firearms Act and in the National Firearms Act.  

Revenue Ruling 56-29 also held that if such a device was capable of firing other than the shells 

or cartridges designed for use therewith, such as fixed metallic cartridges or shotgun shells, it 

would be a “firearm” within the purview of the National and/or Federal Firearms Acts, 

depending upon the individual characteristics of the device.  

 

The Bureau has had occasion to re-examine such weapons for the purpose of determining their 

status under the Gun Control Act of 1968.  Such weapons are readily concealable and ostensibly 

designed to expel only tear gas, similar substances or pyrotechnic signals by the action of an 

explosive, normally by means of a firing mechanism designed to accept a plastic or extruded 

aluminum helix-type disposable cartridge. 

 

Unlike the definition of “firearm” in the repealed Federal Firearms Act, the term “firearm” as 

used in 18 U.S.C. 921(a)(3) includes “any weapon (including a starter gun) which will or is 

designed to or may readily be converted to expel a projectile by the action of an explosive.”  

Tests performed on these weapons have established that they may readily be converted to expel a 

projectile by the action of an explosive, normally by means of a minor alteration of the expanded 

Helix cartridge and/or the simple attachment of a barrel/chamber to the firing mechanism. 

 

 Held, a small caliber weapon ostensibly designed to expel only tear gas, similar substances 

or pyrotechnic signals by the action of an explosive, which may readily be converted to expel a 

projectile by means of an explosive, constitutes, a “firearm” within the purview of 18 U.S.C. 

921(a)(3)(A).   

 

Such weapons manufactured within the United States on or after June 1, 1975, will be subject to 

all of the provisions of Chapter 44 and 26 CFR Part 178.  Such weapons manufactured before 

June 1, 1975, will not be treated as subject to the provisions of Chapter 44 and 26 CFR Part 178 



in order to allow persons manufacturing and dealing in such weapons to comply with the 

provisions of Chapter 44 and 26 CFR Part 178.   

 

Since such weapons are not generally recognized as particularly suitable for or readily adaptable 

to sporting purposes (18 U.S.C. 925(d)(3)), the importation of such weapons is prohibited unless 

such importation comes within one of the statutory exceptions provided in 18 U.S.C. 925.  The 

importation of such weapons pursuant to an unexpired permit will not be affected by this Ruling. 

 

The Bureau has long held that such weapons when actually converted to fire other than the gas or 

pyrotechnic cartridges originally designed for use therewith are “firearms” under Chapter 44 and 

the National Firearms Act, depending upon the individual characteristics of the weapon.  See 

Revenue Ruling 56-29, supra, and Revenue Ruling 56-597, C.B. 1956-2, 931 (Internal Revenue).  

These determinations with respect to the converted weapon were not altered by the amended 

definitions of the term “firearm” now found in 18 U.S.C. 921(a)(3) and the term “any other 

weapon” in 26 U.S.C. 5845(e).  Accordingly, any such weapon which is capable of being 

concealed on the person which has originally been designed or converted to discharge a shot 

through the energy of an explosive will remain subject to the provisions of the National Firearms 

Act as an “any other weapon” (26 U.S.C. 5845(e)). 

 

Revenue Ruling 56-29, C.B. 1956-1, 552 (Internal Revenue), is hereby revoked. 

 

. 


