
27 CFR 181.11:  MEANING OF TERMS 
(Also 181.186) 
 
 An office or repair shop used in connection with the manufacture, etc., of explosive 
materials are not “inhabited buildings.”   
 
ATF Rul. 75-20 
 
[Status of ruling:  Active] 
 
The Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms has been asked to explain the application of 27 
CFR 181.11, as it relates to “Inhabited Building.” 
 
The case in question concerns whether or not a building, such as an office or repair shop, which 
is located on manufacturing premises closer to facilities approved for the storage of explosive 
materials than permitted by the American Table of Distances, as set forth in regulations 
implementing Title II, Regulation of Explosives (Chapter 40, Title 18, U.S.C.), is an “inhabited 
building,” as defined in 27 CFR 181.11) 
 
Regulations in 27 CFR 181.186 and 181.198 set forth provisions concerning the location of 
storage facilities and the minimum distances such storage facilities may be located from, among 
other things, “inhabited buildings.” 
 
Regulations in 27 CFR 181.11 define “inhabited building” as any building regularly occupied in 
whole or in part as a habitation for human beings, or any church, schoolhouse, railroad station, 
store or other structure where people are accustomed to assemble, except any building occupied 
in connection with the manufacture, transportation, storage, or use of explosive materials.   
 
These provisions are intended to provide protection to persons who inhabit buildings located 
near premises where explosives are manufactured, stored, etc.  However, it is the intent of 
section 181.11 to except buildings used by the explosives industry in connection with the 
manufacture, transportation, storage, or use of explosive materials from the table of distance 
requirements on “inhabited buildings.”   
 
 Held, a building, such as an office or repair shop, which is a part of the premises of an 
explosives manufacturer and is used in connection with the manufacture, transportation, storage, 
or use of explosive materials is not an “inhabited building” as defined in 27 CFR 181.11. 
 
Signed:  June 26, 1975 
 
[Editor’s Note:  27 CFR Part 181 is now 27 CFR Part 555.] 
 


